5 tips om gemakkelijk een nieuwe taal te leren

Een nieuwe taal leren is nooit gemakkelijk, en sommige mensen spreken hun hele leven maar één taal. Maar sommige mensen slagen erin meerdere talen in hun leven te leren en te gebruiken. Sid Efromovich is zo’n polyglot die zeven talen spreekt. In een TED-talk die hij in 2013 gaf, deelde hij enkele van zijn technieken.

1. Maak fouten

Taal is niet zoals wiskunde, waar fouten maken onaanvaardbaar is. Hier worden fouten juist aangemoedigd, omdat ze de nuance van taal onderstrepen en als belangrijke hulpmiddelen fungeren. Door voortdurend te oefenen, iets verkeerd te zeggen en dan te ontdekken hoe je het goed kunt zeggen, is het mogelijk om je vaardigheden aan te scherpen en in een mum van tijd vloeiend te worden. Als je blijft proberen om perfect te zijn, zul je de taal nooit echt gebruiken, en dus niet snel kunnen leren.

2. Schrap het buitenlandse alfabet

Gebruik je eigen uitspraak als leidraad in plaats van de buitenlandse spelling. Bijvoorbeeld, als je een moedertaal Nederlands is, en vloeiend Portugees spreken je doel is, zal het zien van een woord dat “real” wordt gespeld ervoor zorgen dat je het wilt uitspreken zoals je in het Engels zou doen. Dit zal je niet helpen om de taal te leren. In plaats daarvan moet je leren hoe je woorden uitspreekt op basis van een systeem van letters dat voor jou logisch is, zoals “real” schrijven als “re-al”, omdat dat is hoe het eigenlijk klinkt.

3. Gesprekken onder de douche

Om echt een veilige en leuke oefenomgeving te creëren, waarom zou je geen gesprek met jezelf voeren onder de douche? Door beide kanten van het gesprek te oefenen, kunt je je spreekvaardigheid verbeteren, je uitspraak verbeteren en authentiek taalgebruik gebruiken dat je in de echte wereld ook zou kunnen gebruiken. Het resultaat kan een betere spreekvaardigheid zijn en een beter begrip van welke woorden of zinnen later moeten worden herzien.

4. Buddy formule

Als je iemand kent die je moedertaal wil leren, en je wilt die van hem leren, dan is een goede strategie om elkaar te helpen! Een ideaal taalpartnerschap bestaat uit twee mensen die elk de moedertaal van hun buddy willen leren. Over het algemeen ontmoeten taalpartners elkaar op regelmatige basis en leren ze elkaar. Deze methode is gratis en maakt het proces leuk en boeiend.

5. Zoek een taalbuddy

Een taalbuddy is een begeleider die je fouten kan corrigeren. De bereidheid om fouten te maken is belangrijk, maar soms is een helper van buitenaf de enige manier om van die fouten te leren en je te verbeteren. De beste begeleiders zijn professionele leraren van erkende scholen. Taalbuddy zijn de betreffende taal machtig, weten hoe mensen leren, en kunnen je in een comfortabele setting corrigeren.

Bonustip:

Als ik een doeltaal oefen, kijk ik persoonlijk graag naar YouTube. Zoek video’s in de doeltaal, speel de scènes herhaaldelijk af, en oefen het spreken zoals de moedertaalsprekers die je bekijkt!

Welke taalverwervingstechnieken je ook kiest, de juiste combinatie van deze strategieën kan iedereen op het pad naar succes brengen. Veel succes, iedereen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *