3 tips bij het uitkiezen van kozijnen

Uw kozijnen zijn een investering en iets dat waarschijnlijk tientallen jaren deel zal uitmaken van uw huis. Met deze tips kunt u voorkomen dat u een kostbare fout maakt door een kozijn te kiezen waar u later spijt van krijgt.

Volg niet altijd de trends

Kijken naar de huidige trends in kozijnkleuren is een prima manier om inspiratie op te doen en een idee te krijgen van wat u wel en niet mooi vindt, vooral omdat het een visuele voorstelling geeft van hoe bepaalde kozijnkleuren de uitstraling van een woning beïnvloeden. Het is echter belangrijk dat u zich niet laat meeslepen door een trend: dingen raken snel in en uit de mode en de kleur van het moment van dit jaar kan lelijk worden in het volgende jaar. Om nog maar te zwijgen van het feit dat een minder-traditionele kleurkeuze bij de ene woning perfect kan passen, maar bij de andere een enorme doorn in het oog kan zijn! Het is essentieel om ervoor te zorgen dat uw kleurkeuze iets is waar u ook na de trendcyclus achter blijft staan. U kunt een foto van uw huis digitaal bewerken om de uitstraling van een bepaalde kleur kozijn te testen en te zien of deze kleur echt bij uw woning past voordat u uw keuze maakt.

Kleurenpaletten

Een handige leidraad om de gewenste look te bereiken zonder dat het een doorn in het oog wordt, is om een koud of warm kleurenpalet aan te houden. Zo kunt u een minder traditionele kleur voor uw kozijnen kiezen en toch een samenhangende uitstraling behouden. Neem bijvoorbeeld een huis van rode bakstenen: terwijl aardebruine of groene monturen de gedempte oranjerode bakstenen prachtig aanvullen, zorgen mint- of felgroene kleuren voor een veel contrastrijker – sommigen zouden kunnen zeggen: schreeuwerig – uiterlijk.

Vergeet het interieur niet

Als u het interieur van uw huis bekijkt, krijgt u een goed idee van de uitstraling die u met uw kozijnen wilt bereiken. Het is van cruciaal belang om te bedenken dat de kozijnen ook van binnenuit zichtbaar zullen zijn, dus de kleur die u voor de kozijnen kiest moet ook bij het interieur van uw huis passen.

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over de kleur van raamkozijnen:

Wat is de beste kozijnkleur voor stenen huizen?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de gewenste uitstraling. Witte kozijnen doen steenhuizen er prachtig uitzien, terwijl zwarte kozijnen huizen een mooie aanvulling kunnen zijn op de wat traditionelere woningen. Als u op zoek bent naar iets spannenders,  dan zijn aardetinten een mooie aanvulling op steen. Denk aan de kleur van uw bakstenen: beige huizen zien er prachtig uit met kozijnkleuren zoals saliegroen of licht grijsblauw. Klassieke huizen van rode bakstenen passen daarentegen beter bij warmere kozijnkleuren, zoals beige of zelfs groen-beige.

Hoe worden kozijnen gekleurd?

Traditioneel worden raamkozijnen gemaakt van hout dat vervolgens wordt gebeitst of geverfd in de gewenste kleur. De resultaten hiervan zijn zeer esthetisch, maar helaas zeer onderhoudsgevoelig en gevoelig voor scheuren, rotten en termietenplagen. De meeste kozijnen zijn tegenwoordig gemaakt van PVC. Dit hoeft niet geverfd te worden en is veel duurzamer dan hun houten kozijnen.

De beste raamkozijnontwerpen voor uw huis

Of u nu al een kleur voor uw kozijnen hebt gekozen en uw nieuwe ramen wilt laten plaatsen, of advies nodig hebt om uw definitieve keuze te maken, ons ervaren team van Kozijnen Deurne staat klaar om u te helpen. In de loop der jaren hebben wij vele kozijnen geplaatst en kunnen u adviseren over de perfecte kozijnen voor uw huis.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *